Idolernes idoler

Hvordan forskellighed bliver verdens styrke

10655020_942990355808861_1148906433_n

DONALD TRUMP blev valgt til præsident d.1 november, og overalt i verden skabte valget af Trump, som amerikanerne på næsten demokratisk vis stemte om, debat og frustration. Eksemplet med Trump er blot en lille brik i det store billede, – et eksempel ud af mange, hvor mennesker på hver sin side af kloden ikke forstår hinanden. Det sker hver eneste dag, på kryds og tværs af kultur, sprog, hudfarve, højde og musiksmag. Jeg tror på, at forskellighed, misforståelser og problemer gavner vores lille klode. Problemer er ligesom spændingskurven i berettermodellen. Konflikten opstår og når til et punkt, hvor der skal findes en løsning. Når så problemet er løst, står vi ikke bare tilbage med en forløsning der bar frugt, men også med hænderne fulde af indsigt og forståelse for hinanden. Men det forudsætter, at vi som mennesker tør tage fat om diversiteten og tør at møde verdens forskelligheder med et åbent sind, med et ønske om dialog og har modet til at lade vores egen forståelse af verden blive udfordret.

Jeg drog i midten af august 2015 til USA, Kansas, hvor jeg boede i 11 måneder i en lille, meget religiøs og konservativ by. Jeg rejste væk fra den lille, trygge hule i Danmark, og fik indblik i nye måder at leve på og andre værdier, som på mange måder har rusket op i mit 16 år gamle verdensbillede. Og – måske lige så vigtigt, – fik mine ord og handlinger også vendt op og ned på andre menneskers forståelse for vores Danmark.

Før jeg tog afsted, var min holdning til religiøsitet og stærkt troende, at troen var en overspringshandling, for at undgå at stå på egne ben, en undskyldning for egen usikkerhed. Jeg blev klogere, og lærte at forstå og endda misunde andre menneskers tro på det gode i verden, på kærlighed, fred og forståelse gennem Gud. Jeg har også forståelse for de amerikanere der bor på landet, uden arbejde, som valgte at stemme på Donald Trump. I virkeligheden var det nok slet ikke ham de stemte på, men et udtryk for en økonomisk nødvendighed, for at kunne give deres børn en uddannelse.

Jeg husker en eftermiddag hjemme, hvor jeg og min host-mom var alene i huset. Vi snakkede i køkkenet, mens hun lavede mad. Hun havde set et opslag på Facebook, der var gået viralt. Det var et indlæg om den danske børnebog fra 70’erne ”Sådan får man et barn”. Hun var chokeret over, at vi i Danmark viser vores børn den slags. Jeg fortalte hende om vores syn på seksualitet, og om hvordan vi ikke gemmer virkeligheden for børn på samme måde, som de gør i USA. Jeg satte hende ind i vores måde at gøre tingene på, og hvorfor vi gør, som vi gør. Selvom en børnebog om sex, er meget langt fra hendes virkelighed, endte hun med at komplimentere og forstå den frisindethed, der er en del af de danske værdier.

Det er blot to eksempler på, hvor let og ukompliceret det kan være, at nedbryde fordomme om fremmed kultur, hvis vi tør tage dialogen og møde det fremmede med en nysgerrighed og en lyst at få udfordret vores fordomme. Fordomme der ellers fører til problemer, og problemer der skaber splid og had til noget, vi i bund og grund ikke kender.

Mit ophold som udvekslingsstuderende med AFS var 11 måneder af mit liv, hvor jeg ikke bare har fået nedbrudt tabuer og fordomme om USA, men også gennem AFS organisationen, fået skabt relationer på kryds og tværs af hele verden. Jeg har knyttet venskaber til andre unge lige fra Chile, Brasilien, Thailand og Tyskland, til Norge og Lolland. Ligegyldigt hvilket kontinent jeg vil besøge, har jeg i princippet en ven jeg kan besøge og en seng, jeg kan sove i. Jeg tog væk og lærte, ikke bare USA at kende, men i lige så høj grad mit eget land og de danske værdier, som jeg er rundet af. Og jeg har sammen med andre unge mennesker, gjort verden lidt mindre end den var, før vi tog afsted.

afs_logo-denmark

Indlægget er sponsoreret

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

 

Næste indlæg

Idolernes idoler