Before i turn fifty #01

Fantastiske SKAM alternativer på DANSK

Image result for skam

Jeg elsker at læse bøger, se film eller serier som jeg kan relatere til. Som jeg i en eller anden grad får et tilhørsforhold til, fordi jeg lærer noget, eller fordi jeg kan spejle mit eget liv i det fiktive. Sådan tror jeg alle mennesker har det, i en eller anden forstand.

Og netop derfor, er SKAM blevet en kæmpe succes i lille Danmark, fordi unge mennesker har hungret efter et eller andet, vi kunne spejle os selv i og lære af. Både seriens værdigrundlag, det kunstneriske udtryk og de helt helt nære, fiktive personer. Den norske TV serie, der henover tre sæsoner følger tre forskellige hovedpersoner, som hver især går igennem en masse tømmermænd, interne problemer i venne-gruppen og deres helt personlige, små som store forhindringer om seksualitet, kærlighed og familie-relationer.

Og når sidste afsnit af sæson 3 bliver sendt i aften, tror jeg ret mange kommer til at sidde med et hul i maven af mangel på SKAM. Heldigvis, så har jeg tre film, som har givet mig mindst lige så meget amazing skam-feeling, bare på dansk, gammeldags vis. Jeg syntes enhver dansker, ung som gammel skylder sig selv, at se disse klassikere. Længe leve den tidsløse ungdom.

OBS. Så kommer der senere på ugen et indlæg, hvor jeg sætter SKAM op imod de danske ungdomsklassikere, og kigger på deres forskellige kvaliteter. 

Tre alternativer til SKAM:

Kærestesorger(2009), Nils Malmros: 

Image result for kærestesorger

Ligesom i SKAM, følger vi en gruppe venner gennem de tre gymnasie-år. Jonas og Agnete er kærester, på trods af, at de langt hen af vejen er hinandens modsætninger. En forskellighed der bærer store konflikter med sig, men som også binder dem til hinanden. Gennem de tre år bliver seeren ført igennem de små, interne gymnasie grupper, lektie-stress, ungdomsfester og mest af alt – kærestesorger.

Tro, håb & kærlighed/Twist & Shout(1984), Bille August:

Image result for tro håb og kærlighed twist and shout

Vi er i det københavnske i de tidlige 60’ere. Vi følger hovedpersonen Bjorn, som bliver forelsket og senere kærester med Anna. Sammen skaber de noget særligt, og Bjorn glemmer hurtigt alt omkring sig. Lige indtil Anna bliver gravid og må drage til gynækolog, for at få fosteret fjernet. Dette skaber splid og sorg mellem parret, og Bjorn må se sig om efter en anden lykke.

Kærlighedens smerte(1992), Nils Malmros:

Related image og Kirsten er en ynding og livsglad 3.G’er, på vej ud i verden. Hun bliver små-forelsket i sin lærer Søren, trods hun næsten er forlovet med sin kæreste Anders. Kirsten bliver student, men formår ikke at tage hånd om sig selv. Hun får svært ved at leve et selvstændigt, voksent liv og kan hverken spise eller tænke rationelt. Hun føler sig bundet til hendes gamle klasselærer og kontakter ham igen, da hun fylder 22. Derefter vokser kontakten imellem dem på ny, og Kirsten bliver mere og mere afhængig af hans nærvær. En film, der handler om hvordan forelskelse kan påvirke sindet, både på godt og på ondt.

4 kommentarer

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

 

Næste indlæg

Before i turn fifty #01